SzavazásOrosz programok Európának
- 2018.08.21.

Július utolsó napjától újabb orosz tv programok foghatók az Astra 19 fokos pozícióból. A Hotbird- ről korábban átkerült R1 és R1Extrát követve elérhető a TVCI, a TV rus,az NTV Mir, az STS, a REN TV, az 5TV, a Domasnyh és a Perec Európának szánt verziója.


Regionális HDTV csatornák Bajorországból
- 2017.10.04.

Szeptember végétől több bajor regionális tv csatorna is HD minőségben sugároz az Astra műholdon. Valamennyi műsor vétele ingyenes.

továbbVáltozás a BBC World vételében
- 2017.10.01.

Megszűnik az Astra1 műholdon a BBC World hagyományos ( sd) rendszerű sugárzása. Az adás ebben a pozícióban a továbbiakban csakis HD felbontásban érhető el.

továbbEuronews új formában
- 2017.06.11.

Jelentősen átalakult az európai hírcsatorna struktúrája. A korábban több szinkron nyelven sugárzott program helyébe nemzeti változatok léptek, melyek önálló programként foghatók.

továbbVáltozás az MBC csatornák sugárzásában
- 2017.01.26.

A népszerű arab csatornák új frekvenciára költöztek a BADR műholdon. Szerencsére a programok továbbra is vehetők Budapesten, csak a korábbinál kisebb térerővel.Francia műsorok kódolása
- 2016.11.26.

2016 november 22.-én megszűnt az Eutelsat 5W műholdon a France 2, a France 3, a France 4, és a France ô programok ingyenes sugárzása. A jelenlegi információk szerint a programok csakis Fransat vagy TNTsat szolgáltatói dekóderrel foghatók.Az Euronews vételéről
- 2016.08.23.

A mindig tv ingyenes választékában 2016 augusztusában megszűnt az Euronews tesztadásának a sugárzása. A csatorna azonban műholdról továbbra is ingyenesen nézhető.

továbbIndul az M5 közszolgálati csatorna
- 2016.07.17.

Július 15.-én elindult az M5HD, az újabb állami tv program tesztsugárzása. A műsor a MinDig tv kínálatában és műholdról is elérhető.Változás a francia csatornák vételében
- 2016.04.09.

Franciaországban javában tart az átállás az mpeg4/HD rendszerű műholdas sugárzásra. 2016 április elején az Eutelsat W5 műholdról sugárzott francia csatornák vételi adatai is megváltoztak.

továbbMegszűnik az Austriasat
- 2016.03.20.

Április 30.-án befejezi a műsorszolgáltatást az Austriasat. A szolgáltatás kiváltására több lehetőség is rendelkezésre áll.

továbbA RAI UNO megszűnése a kábel hálózatokon
- 2015.12.20.

Január elejétől az egyik legnagyobb hazai kábelszolgáltató a RAI UNO műsorát lekapcsolja a hálózatáról. A program ennek ellenére műholdról továbbra is ingyenesen vehető, más RAI műsorokkal együtt.

továbbVáltozások a tv vételben
- 2015.07.01.

Július első napjától változik a közszolgálati adók műholdas sugárzása, a szolgáltatóknál alkalmazandó csatorna sorrend és a földfelszíni tv sugárzás is.Új csatornák a UPC Directen
- 2015.06.08.

Július elejétől az M4 HD, a Duna World HD és az M2 HD is elérhető lesz azon felhasználók számára, akik Direct Medium vagy annál nagyobb csomagra fizetnek elő.

továbbVáltozás a műholdas adásban
- 2015.06.07.

Június 30.-án lekapcsolják az Eutelsat9A műholdon a magyar közszolgálati csatornák hagyományos, mpeg2-SD rendszerű sugárzását. Az m1, m2, Duna és Duna World csatornák a továbbiakban erről a műholdról csak mpeg4-HD rendszerben foghatók.BBC World HD minőségben
- 2015.04.01.

Április elsején elindult a BBC World HD felbontású, ingyenes adása az Astra műholdon.

továbbElőfizetői növekedés a UPC Directnél
- 2015.02.12.

Sikeres évet zárt a műholdas tévészolgáltatók meghatározó szereplője a UPC Direct, mivel 3,95%-os előfizetői szám növekedést produkált az előző év folyamán, ezáltal a legnagyobb előrelépést tette a szolgáltatók között

továbbVáltozás a lengyel csatornák vételében
- 2014.12.21.

December utolsó estéjén leáll a lengyel közszolgálati TVP összes csatornájának az adása az Astra műholdon. A programok egy része másik műholdról továbbra is vehető.

továbbVáltozás az orosz csatornák vételében
- 2014.05.02.

Április végén az ABS2 műhold üzembe állásával jelentősen megváltoztak hazánkban is az orosz tv csatornák vételi lehetőségei.

továbbm3 csatorna a UPC Direkten
- 2014.03.16.

A retro tv csatornán kívül további műsorokkal is bővült a kinálat

tovább

Összes hír


englishAdatkezelési tájékoztató

Műholdas HDTV vevők Földi digitális HD vevők elérhető HDTV csatornák

A HDTV (High-Definition Television) egy új televíziós sugárzási norma, amely az eddigi (PAL, SECAM, NTSC) szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet tesz lehetővé. Az ilyen adás már kizárólag digitális formában továbbítódik, eltérően a korábbi analóg átviteltől. ( wikipédia 2008)


A hazai HDTV-ről

A HDTV hazai helyzete


A háztartások sokaságában régebben ott van már a megfelelő nagy felbontású megjelenítő eszköz, a plazma vagy LCD tv. A hagyományos televízió műsorok élvezetét mégis több probléma gátolja. A hagyományos, 4:3 képarányú tv műsor képe vagy"lapított" kivitelben vagy a két szélén vastag fekete csíkkal jelenik meg. Teljes képernyőn nem igazán élvezhetünk méretarányos képet a hagyományos formátumban.
Az utóbbi időben egyre több hazai csatorna sugároz már 16:9- es formátumban, de bőven akad még kivétel. A legrosszabb, a 4:3 mas formátumban sugárzott 16:9-es adás( abszurd, de létezik), a bizonyos "gyászkeret".

A másik gyakori probléma, hogy nagy felbontású tv készüléken nézzük többnyire a hagyományos, "SD" minőséget. Ilyenkor maga a képtartalom fel van nagyítva és lényegesen életlenebb képet kapunk, amit várnánk.

Ha azt képminőséget szeretnénk látni otthonunkban, mint az üzletben a készülék megvásárlásakor, akkor nincs más választásunk, mint HDTV minőségű vételt létesíteni.


De hogy állunk ma ezzel Magyarországon?


A HDTV minőség több módon is elérhető.

Földi digitális sugárzás


A MinDig tv rendszerén az m1, m2, m4 sport és a Duna tv HD műsora látható. Az adás ingyenes és országosan elérhető.

Ingyenes műholdas sugárzás:

Jelenleg az m1, m2 és a Duna tv csatornája érhető el a magyar programok közül a Eurobird9 műholdról ingyenesen HD felbontásban.

További műholdakon több tucat ingyenes HDTV adás fogható megfelelő műholdvevővel.

A műholdas kapacitás ugyan a földihez képest jelentősen nagyobb. A legtöbb ingyenes HD tartalmat a németek szolgáltatják. Ma már minden közszolgálati adás nézhető HD felbontásban. A fizetős rendszerekben még nagyobb a kínálat.

Előfizetéses műholdas rendszerek

Jelenleg három előfizetéses szolgáltató van a hazai műholdas piacon, amely HD műsorokat is sugároz

A Hello HD volt az úttörő ezen a fronton. Ma is működik, néhány nagy felbontású csatornával. Ennek a szolgáltatásnak a csak kártyás változata az Olcsó tv , ahol az m1, m2 HD és a két Duna adása látható, de fel lehet tölteni rá további HD csomagot is.

A UPC Direct is jelentősen bővítette a HD tartalmat amióta a Thor műholdra költözött.


HD csatornák a UPC Directen
:

m1, RTL Klub, Sport1, Eurosport, Eurosport2, ESPN, Natgeo, Natgeo Wild, History,
Animal Planet, Discovery, Sundance.

UPC Direct kártya- hűség nélkül, kedvező havidíjjal!Fontos megjegyezni, hogy a UPC Direct műsorai egyéni műholdvevővel is elérhetők. Tehát nem kell feltétlenül a szolgáltató készülékeit használnunk. Így sokkal rugalmasabban lehet variálni a műholdválasztékot . Nézhetünk továbbá egy készülékkel magyar és pl. német HD csatornákat is, illetve tetszés szerinti külföldi műsort.
Ugyanez igaz az Olcsó tv rendszerére is!
Más szolgáltatókkal viszont ezt egyáltalán nem lehet elérni.


Műholdról a felsoroltakon kívül a még T-sat rendszere továbbít HD adásokat.


Kábel tv:


A kábelszolgáltatók helyzete valamivel könnyebb, hiszen a teljes saját sávszélességükkel szabadon rendelkezhetnek.
Néhány csatornás HD csomagot a nagyobb cégek már szolgáltatnak.

Antenna Digital:

Budapesten és környékén az Antenna Hungária szolgáltatása szerencsés esetben könnyen elérhető. Saját rendszerükön, mikrohullámon szolgáltatnak több csatornát.


K.J.


Gyakori kérdések

Kellenek-e speciális antennák a HD adások vételéhez?

Nem.
Univerzális fejjel szerelt parabola antennák a műholdas vételre többnyire alkalmasak. A dvb-t sugárzáshoz pedig a hagyományos földi antennák jelentős része alkalmas.

Érdemes-e HD-s TV készülékre költeni, ha kevés a megfelelő adás?

Mivel itthon is elindult a HD sugárzás, egyre inkább érdemes!
Ha szeretné kihasználni a lehetőségeket szerezzen be a tv mellé megfelelő HD set-top-boxot. Ha beépített digitális tunerrel veszi a televíziót, az feltétlenül Mpeg4-es rendszerű legyen, hogy később is használhassa.
A hagyományos tv adás HDTV készüléken szinte biztosan gyengébb minőségben jelenik, mint a normál tv készülékeken. Ennek oka, hogy több képpontra kevesebb információ érkezik, akár csak az ötöde annak amire a tv képes lenne. Viszont már léteznek olyan DVD és főleg blu-ray lejátszók, amelyek tudják a maximális felbontást.

Ha HDTV és HD műholdvevő is rendelkezésre áll, viszont hagyományos( kis felbontású) műsort nézek, mi történik?

Az ilyen rendszerű beltéri egységek képesek a hagyományos digitális csatornák vételére is. A kép ugyan nem lesz maximális felbontású, viszont feltétlenül jobb minőséget érhet el, mint egy hagyományos műholdvevővel. Néha észre sem veszi, hogy nem HD adást néz!
Digitális HDMI kimenettel- néhány kivételtől eltekintve, csak ezek a dekóderek rendelkeznek, így közvetlenül digitális jel érkezik a tv készülék bemenetére, ami önmagában is jobb minőséget eredményez. Persze ha maga az adás is jó minőségben kerül sugárzásra.

Hagyományos televízióhoz érdemes HD vevőt vásárolni?

Ha a Mindig TV vagy az Olcsó tv szolgáltatást szeretné megrendelni, akkor nincs más választás, mert csak ilyenekkel működik.
Ugyan egyre olcsóbbak a HD vevők, de a hagyományos tv-hez teljesen jó a normál műholdvevő is.


Milyen csatornákat tudok HD felbontásban nézni?

Ingyenes HDTV csatornák

HDTV készülék ajánlatunk(C)Világvevő bt, az antenna szerelő. tel.: 06-30-9664-759